• Vanaf € 95 per maand verzorgt De Administratiekamer uw complete boekhouding
  • Outsourcen

Een nieuwe VAR vanaf 2015

Bron: Belastingdienst (augustus 2014)

Vanwege de komende nieuwe wet- en regelgeving hoeft u misschien voor 2015 geen VAR aan te vragen. Blijft u hetzelfde werk doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden, dan mag u uw VAR voor 2014 ook in 2015 blijven gebruiken totdat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat. U hoeft in dat geval dus geen nieuwe VAR voor 2015 aan te vragen.

Wanneer wel aanvragen?

Gaat u dit jaar of in 2015 werken onder andere omstandigheden of voorwaarden? Of gaat u andere werkzaamheden uitvoeren dan uw huidige werkzaamheden? Of hebt u nog geen VAR, maar hebt u er wel een nodig? Dan vraagt u hiervoor wel gewoon een nieuwe VAR voor 2014 of voor 2015 aan. Een nieuwe VAR voor 2014 kunt u heel 2014 aanvragen, een nieuwe VAR voor 2015 in 2014 (vanaf 1 september) en in 2015. De VAR blijft geldig totdat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat.

Wat houdt de nieuwe VAR in?

De staatssecretaris van Financiën verwacht eind augustus een wetsvoorstel over de nieuwe VAR aan de Tweede Kamer te kunnen sturen. De nieuwe VAR wordt dan in de loop van 2015 van kracht. 
De nieuwe VAR wordt na verwachting een webmodule waarin opdrachtgever en zzp’er samen online hun arbeidsrelatie moeten toetsen en waarin ook de opdrachtgever moet tekenen voor zijn verantwoordelijkheid. Ook op de VAR webmodule is overigens nu al veel commentaar; deze zou tot extra administratieve rompslomp leiden en de problematiek van het verkapte dienstverband niet wegnemen.

Waar dient de VAR ook al weer precies voor?

De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) is in het leven geroepen ter bescherming van de opdrachtgever. Een bedrijf draagt voor werknemers in loondienst verplicht premies sociale verzekeringen af. Voor zelfstandigen die de opdrachtgever inhuurt worden deze premies niet afgedragen. Omdat een eenduidige definitie van ondernemerschap ontbreekt, loopt een opdrachtgever risico als hij een zzp’er inhuurt. Wanneer de belastingdienst achteraf oordeelt dat er toch geen sprake was van ondernemerschap, maar van een dienstverband, wordt de opdrachtgever geconfronteerd met naheffingen loonbelasting en premies. Het maken van heldere contractuele afspraken is belangrijk, maar geeft in dit verband onvoldoende zekerheid aan de opdrachtgever. Daarom is de VAR in het leven geroepen. De belastingdienst bepaalt dan vooraf of je ondernemer bent.
In dit artikel leest u meer over de VAR en leest u waar de belastingdienst allemaal op let bij de beoordeling van de VAR.

Contact

De Administratiekamer
Industrieweg-Oost 13a, 6662 NE Elst
Tel. 0481-848840
Email: info@de-administratiekamer.nl

Offerte knop

Actueel

Back to Top

Tarieven
Afbeelding administratie
Administratiekantoor

De Administratiekamer is een fris, dynamisch, transparant en persoonlijk administratiekantoor met een hoge mate van professionaliteit.

Lees meer >>

Afbeelding administratie
Outsourcen administratie

Als flexibele financiële afdeling voegen we waarde toe aan onze klanten en werken zoveel mogelijk met een jaarplanning tegen vaste maandelijkse kosten.

Lees meer >>

Afbeelding administratie
Training voor startende zzp'er

Enkele malen per jaar laat De Administratiekamer Rinske Jansen, auteur van het boek 'Startersgids voor zzp'ers', de training 'Goed van Start!' verzorgen.

Lees meer >>